Om

Om mig

Frieserhingsten Berend

Key Scarlet e. Don Schufro- Key Note

Jag heter Susanne Karlsson och började som så många andra på ridskola i sexårsåldern.

Under ponnytiden var det hoppning som gällde, och vid 18 års ålder, när det var dags för första stora hästen, tränade jag hoppning, dressyr och terräng.

Efterhand kom jag även in på akademisk dressyr, och utbildade min dåvarande häst till piruetter, seriebyten och halva steg, tills dess att spatt orsakade att han fick bli en glad pensionär.

Vid 21 års ålder åkte vi ner till Danmark för att leta efter en ny stjärna och då jag fallit för frieserhästen köptes en fantastisk frieserhingst på tre år in.

Vid den här tiden fick även hoppningen läggas på hyllan för min del, på grund av att jag skadat ett korsband i knät, så nu gällde dressyr på heltid.

Ett fyraårigt fuxsto e Don Schufro köptes in. Denna dam blev sedan min följeslagare på tävlingsbanorna i tio år, med vinster i MSVB, placering i MSVA och starter i St Georg.

Idag står hennes följeslagare i stallet, ett mörkbrunt hannoveranersto efter St. Moritz-Belissimo. Denna dam har alla förutsättningar för att bli en ypperlig dressyrhäst, men med lite negativa erfarenhater i bagaget kräver hon tid och tålamod.


År 2001 köptes min första försäljningsponny in, och mellan åren 2001-2007 drev jag ett föräljningsstall, med huvudsaklig inriktning på ponnyer och yngre hästar.

År 2006 fick jag hem ett korsningssto som hade haft det lite tufft tidigare i sitt liv. Denna speciella lilla dam fick mig att komma in på western. Jag skolade om henne och vi hann starta några småtävlingar, med vinster i western horsemanship och western ridning.


År 2004 började jag även att arbeta som ridlärare, samt med privata träningar. Under åren 2004-2007 arbetade jag parallellt som ridlärare, tränare, samt med mitt försäljningsstall och med tillridning och vidareutbildning av andras hästar. Det var tuffa men väldigt lärorika år.

Jag märkte dock att många av dessa försäljningshästar verkade ha fysiska problem som inte endast kunde härledas till felridning och dålig utbildning. På så vis började jag intressera mig för hästens fysiska förutsättningar för arbete, friskvård och rehabilitering.

Då jag kom fram till att jag hellre ville hjälpa hästar än sälja hästar sökte jag till HTU - svensk hästterapututbildning, år 2007.

Här fick jag en gedigen utbildning och under praktikperioderna kom jag för första gången i närkontakt med travet.

Genom rektor Helmut Tscharnke fick jag även utbildning i hans unika sätt att behandla gaffelbands- och senskador. Denna metod använder jag mig själv av när jag behandlar senskador idag.


Jag tog min examen år 2009 och har sedan dess arbetat som equiterapeut. Jag är medlem i Svenska Equiterapeutförbundet och har ansvarsförsäkring.

Om företaget

Försäljningshästen Darkman

westernhästen Pandora

Blekinge Hästrehab startades upp år 2009 och drivs av Susanne Karlsson.

Företaget har kunder inom alla dicipliner, och har sin bas i Karlskrona, Blekinge.

Förutom traditionell equiterapi inriktar sig företaget även på behandling av gaffelbands- och senskador.